Translate
fredag 28 februari 2014
Amecorna tar över!
måndag 24 februari 2014
Tankar om biotoper
torsdag 20 februari 2014
Artlista
Poecilia sp Three spot (1+6)
Physasnäcka
onsdag 19 februari 2014
Satsar på ameca splendens framöver
Äntligen har jag kunnat ta vara på en kull vildguppy. Iförrgår morse satte jag en av honorna i en yngelbur och när jag kom hem fanns där ca 10-15 yngel. Ikväll räddade jag fyra stycken yngel till från akvariet.
Det är förstås inget anmärkningsvärt att få yngel av levandefödare, men det är roligt att nu även ha fått avkomma från vildguppy. Jag köpte fem stycken på Djur-Hobby i Uppsala i slutet av december 2013. Avsikten var att få igång en egen akvariestam av fisken. Det är lite oklart varifrån mina fiskar härstammar annat än att de har centralamerikanskt ursprung. Hannarna är små, med runda svarta prickar och partierav ktoppen är ljusröda eller snarare mattrosa.
Fiskarna delar just nu akvarium med kakaduaciklider, pygmépansarmalar och två ameca splendens. Tanken är att cikliderna snart ska få byta hem då de blivit rätt så ansatta av amecorna. Min plan är att istället satsa på den rätt så ovanliga levandefödaren när den för ovanlighetens skull finns i handeln. Ytterligare 5 fiskar ska få flytta in i slutet av nästa vecka om allt går som det ska. Om någon månad kommer de att få flytta över till ett större kar på 275 liter som jag troligtvis kommer att köpa inom kort. Där kommer de sen att få sällskap av ciklider och med all sannolikhet en grupp l-malar.
lördag 15 februari 2014
Fiskfavoriter genom åren
Genom åren som akvarist har jag haft olika favoritfiskar, de har växlat men de har alla haft något intressant eller estetiskt tilltalande med sig. Här är en lista med lite kommentarer.
Från min första akvarieperiod, 1985-1997
1.Dvärggurami. Vackra små fiskar med rykte om sig att vara lite skygga och känsliga, men de är lättodlade och kan visa ett oväntat temperament. Hade dem flera gånger under min första akvaristperiod på 80- och 90 talet.
2. Guldfiskar i olika varianter. Som så många andra har jag haft dessa ofta sönderavlade stackars fiskar i alldeles för små akvarier, men det var länge sen. Kommer nog inteatt hålla carassius auratus något mera om jag inte skaffar mig en tomt stor nog för en rejäl damm. Som ung drömde jag faktiskt om att föda upp guldfiskar till försäljning, men det blev inte minsta yngel. Jag gillade främst de lite ovanligare och mer naturliga varianterna, som shubunkinen, en brokig, långsträckt fisk utan slöjfenor.
3. Scalarer av olika varianter. Majestätiska sävliga men ändå kvicka fiskar som kan verka skygga men som kan vara oväntat aggressiva. Naturligtvis fick de ofta trängas i den dåtida fisksoppan, men jag hade flera exemplar som växte rejält och som uppenbarligen trivdes hyggligt i mitt 110-literskar jag hade på den tiden.
4. Paradisfiskar (macropodus opercularis) hade jag i några omgångar. Oftast slutade det med att de jagade ihjäl varandra eller andra fiskar. De gick alltid i för små eller överbefolkade akvarier. Jag tror de fascinerade mig delvis för att de var bland de första akvariefiskarna som introducerades. De är också kraftfulla , färgstarka men hade även en både trist och rolig vana att hoppa, ur akvariet och efter mat.
5. Malawiciklider. Med dessa gick det rätt så bra. De förökade sig trots för lite utrymme och var långlivade, temperamentsfulla och med komplexa beteenden. Melanochromis johanni var de första jag skaffade.
Efter nystarten 2013
1. Killis. Killis är fiskar jag drrömde om under min första period. De ansågs som expertfiskar och var svåråtkomliga utanför en trängre krets. När jag sdetartade om hobbyn ville jag ha fiskar jag inte haft tidigare och beställde en kvartett kap lopez. Det gick både bra och dåligt. En av honorna bar på någon parasit som spred sig och tog kol på fiskarna en efter en. De lekte men några yngel syntes till.
I mitt nystartade jordakvarium på 54 liter går nu två par fundulopanchax gardneri-golden. Ett riktat odlingsförsök ska göras senare i vår. Fiskarna verkar trivas. De är matglada, färgstarka och kanske inte fullt så aggressiva som arten ibland utmålas som. De lekte i veckan som gick. Ska satsa på bra foder för att få dem på topp tills det är dags för odling.
2.Snäcklekare. Nästa seriösa projekt blev ett litet kar med neolamprologus multifasciatus, snäcklekare från Tanganyikasjön. De fungerade utmärkt i tre månader, förutom att de, vad jag vet inte lekte. Alldeles innan jul tyckte jag mig se något som snabbt pilade över botten, men när jag kom hem efter julfirandet hittade jag alla fiskar döda. Antagligen var det någon förorening, svaveldioxid eller ammoniak och som inga av mina tester kunde förutse. Bristande kunskap om avfall, vattenkemi och andra miljöfaktorer måste nog ses som den egentliga orsaken. En stor besvikelse och en trigger att lyckas bätrre blev det,
3. Mer eller mindre "udda" levandefödare. Jag gillar levandefödare. De är vackra,lättskötta och lättodlade. Guppies, både i slöjvarianter och vildformen (mina härstammar från Centralamerika) finns i mina kar. Banala fiskar som inte ger akvaristen något större kulturellt kapital i hobbykretsar. Men välskapta slöjguppies är mycket dekorativa, de är relativt tåliga trots att annat ofta påstås om dem. Mina lever och frodas, förökar sig och utgör ett färgrikt blickfång. Vildguppyna är tänkta att bilda stommen i en ny akvariestam. Med tiden ska de få ett eget kar.
En ny favorit är endlern eller rättare sagt endlerhybrider av varierande renhet. Kvicka, färgrika, pilande små fiskar som visar på en enorm virilitet. Sedan 30/12-2013 har flera kullar fötts och ynglen växer snabbt. Just nu väntar jag på att de ska börja färga ut, men än så länge har de antingen gula eller grå-gröna grundfärger. Misstänker att de förra är hannar och de senare honor.
Även några goodeider, ameca splendens, har flyttat in i ett av mina kar. Det är ungfiskar på ca 4 cm. Arten kan bli dubbelt så stor och könsmognaden inträffar vid ca 5 cm. Trots att de visat sig vara rätt "elaka" som notoriska fenbitare, som håller andra, betydligt större fiskar i skräck, så skulle det vara roligt att satsa på denna minst sagt ovanliga levandefödare. Jag komner sannolikt att skaffa fler inom kort, men det kan också innebära att andra fiskar måste flytta. Amecornas kynne är speciellt och de behöver förmodligen både främst sitt eget sällskap och större utrymme.
fredag 14 februari 2014
Nitritfritt!
Äntligen, efter snart två veckor, har nitrittestet uppvisat den efterlängtade gula färgen. No2-eländet är borta och fiskarna är befriade från ett överhängande förgiftningshot.När det var som värst färgades vattnet i provröret brun-orange och kanske fanns det en antydan om något rött.
Idoga, dagliga vattenbyten och tillsatser av bakteriekultur, har fungerat. Det enkla luftdriva Unipet-filtret, en trekantig blåaktig "tvättsvamp" med uttag för luftslangen och utblås för vattnet, suger åt sig avfallsprodukter och har säkert gjort en god insats.
Nu är det dags att blicka framåt. Till att börja med ska karet få leva ifred, fiskarna finna sig än bättre till rätta innan det är dags för nya satsningar.
Det som väntar först är ett riktat odlingsförsök av f, gardnerii.
tisdag 11 februari 2014
Ameca splendens, en gangster från Cìudad Juarez?
måndag 10 februari 2014
Lärdomar, reflektioner och funderingar kring jordakvarier
I dagarna har mitt jordakvarieprojekt varit igång i drygt en vecka. Det syns tydligt att en del av växterna har funnit sig väl till rätta. Hygrophilan och cabomban har växt ordentligt vilket också man också kan se hos ludwigian. Fyra temperamentsfulla fiskar, två par fundulopanchax gardner -golden, simmar omkring. Jag har observerat att fiskarna har lekt, men jag förväntar mig inte att några yngel kommer att överleva.
Några inte förutsedda åtgärder har vidtagits. Trots att jag läst bloggar som förespråkar att man helst inte låta vattnet cirkulera, för att inte driva nyttig Co2 ut i luften, menar de flesta att det trots alltör nödvändigt för att syresätta akvariemiljön för fiskarnas och kanske framförallt välgörande bakteriers skull. Nitrithalten i mitt akvarium är ännu så länge hög, men det är något man får räkna med den första tiden, upp till två månader, innan botten nått mognad. Jag har också installerat ett enkelt luftdrivet pumpfilter som står i ett av akvariets bakre hörn. Jag har förbättrat filtrets möjligheter att suga upp avfall från hela akvariet genom att förbättra utströmningen, genom att placera en avklippt slang i utströmningsröret som endast släppt ut vattnet vertikalt. Slangen har fästs vid den bakre akvariekanten med en sugkopp. Förhoppningsvis kommer filterarrangemanget att leda till att balans uppnås snabbare.
Jag räknar med att frekventa vattenbyten kommer att behöva göras ännu en tid framöver.
Att nitriten ligger relativt högt verkar inte bekomma fiskarna och nu är drt ju så att killis i vilt tillstånd kan leva väl i tämligen "dåligt" vatten. Inte heller är halten extrem. En positiv sida av den något komplicerade vattensituation är att ph-värdet är relativt högt, omkring 7,5. Det gör att nitriten i akvariet hör till den mindre farliga varianten, no2, istället för den aggressivare HnO2, som dominerar vid lägre ph.
Något som också är av intresse är att en del som börjar med jordakvarier konverterar redan fungerande kar genom att spara vattnet för att sedan, när botten i det nya karet är anlagd, hälla i det gamla vattnet. Om man gör så kan utvecklingen av en sund bakteriekultur komma igång snabbare än om man börjar frrån början. Om jag beslutar mig för att starta något mer kar av detta slag är det denna strategi jag ska använda.
Lärdomarna är följande:
1. En god cirkulation och syresättning av vattnet är nödvändig för uppkomsten av en sund bakteriekultur.
2. Ett relativt högt ph gör att den nitrit som finns är relativt sett mindre farlig. Ph måste alltså hållas stabilt, särskilt i början. Det kan därför vara läge att börja hålla koll på vattnets kh.
3. Det kan vara klokare att konvertera ett fungerande kar till jordakvarium istället för att starta allt från början.
Frågorna är följande:
1.Hur länge vågar jag vänta mellan vattenbytena för att se om vattenvärdena utvecklas åt rätt håll?
2. Är riskerna med ständig och stressande vattenbyten mindre än lite för hög nitrithalt? (Är frågan konstigt ställd?)
3. Finns någon snabbare väg till ett sundare akvarievatten än vattenbyten och ett och annat tillskott med bra bakteriekulturer?
Bilderna nedan visar jordakvariet med en veckas mellanrum, 2/2 och 9/2-2014
söndag 9 februari 2014
Denna eviga nitrit!
lördag 8 februari 2014
Uppsala-killis och några välkomna mexikaner flyttar in
Idag befolkades jordkaret äntligen av sina planerad invånare, en grupp fundulopanchax gardneri . De inhandlades på Djur-Hobby i Uppsala. Det ska i sanningens namn sägas att jag inte alls var säker på att det skulle bli just dessa fiskar, men åsynen av f.gardneri "golden" gjorde att eftertanken inte behövde dra ut på tiden. De kap lopez (aphoysemion australe) som såldes var ungdjur och om de var könsmogna var högst osäkert. Där fanns också aphyosemion striatum och några fina årstidsfiskar, meb dessa bedömde jag det inte lönt att börja med utan mer erfarenhet av killis. F.gardneri såldes också i sin vildform, men honorna i karet hade "drygats ut" med golden-honor. Valet föll således på de välväxta, livliga och temperamentsfulla f.gardneri -golden.
Djur-Hobby bjöd på en del annat intressant. Några fina endler-varianter fanns inne liksom en annan liten fin levandefödare micropoecilia picta , som intresserar mig, men arten såg alldeles försynt ut för att platsa i något an mina kar. Istället fick jag syn på en akvaristisk ovaanlighet, en mexikansk levandefödare som numera är mer eller mindre utdöd i vilt tillstånd, ameca splendens. Amecan hör till en annan typ av levandefödare än t.ex guppies och svärdbärare, nämligen familjen goodeidae, höglandstandkarpar. Fiskarna är silverfärgade med ett svart band längs med kroppen.De har en rundare och något mer smärt kroppsform än platy och en längre bakkropp till den avrundade stjärtfenan.De är livliga fiskar som trivs i större grupper och är kända för en viss aggressivitet. Trots det var det svårt att motstå frestelsen att köpa ett par. De simmar nu tillsammans, som det verkar, i rätt god harmoni med vildguppies och kakaduaciklider. Hur de blir som äldre vill jag låta vara osagt, men det är fullt möjligt att jag arrangerar något eget åt dem framöver. Jag ångrar lite att det bara blev två av dem. Ett stim hade passat dem bättre. Jag har ett tomt 37-liters stående som skulle kunna bli ett artakvarium för vildguppyna. Det skulle göra det möjligt för flera amecor att flytta in där de andra två nu lever. Jag vill gärna få bättre koll på vildguppypopulationen för att bygga upp en egen akvariestam.
Endlersparet har fått flytta ut ifrån jordakvariet till mina slöjguppy.Det mesta tyder på att mina killis skulle ha gjort processen kort med dem.I stort settcalla kommentarer jag sett på nätet om att hålla andra fiskar med f.gardneri talar om samma sak, att det inte slutar lyckligt. Ändå är jag intresseradxav art införskaffa någon typ av bottenfisk.
I endlersakvariet finns det ingen plats för dem, då det blivit en hel del yngel som växer snabbt och att det snart kommer att bli ännu flera. I slöjguppykaret finns det heller ingen stam att hålla liv i och jag ser ingenting negativt i om de hybridiserar. Det kan bli fina fiskar. Mina slöjguppies är först och främst prydnadsfiskar.
Samtidigt verkar f. gardneri ha funnit sig till rätta. Hannarna, jag köpte två par, uppvaktar redan honorna som de jagar genom vegetationen. Jag har också observerat ett lekförsök vid en rot. Hannarna verkar inte bry sig nämnvärt om varandra, även om någon mindre rangstrid utspelat sig. Fiskarna har ätit vita levande mygglarver med god aptit. Nu ska de få acklmatisera sig och leva någon tid i akvariet innan det är dags för att påbörja det första odlingsförsöket.
fredag 7 februari 2014
Det växer och frodas
I ett jordakvarium bör man plantera en del snabbväxande växter. I mitt kar växer hygrophila rosea austalis och ludwigia repens rubin samt en del cabomba caroliana, växter som under rätt betingelser kan växa mycket snabbt. Och det har de gjort den knappa vecka som jordakvariet varit igång. Karet börjar bli vackert, även om vattnet fortfarande är något nitrithaltigt.
Imorse gjorde jag ytterligare en vattentransplantation från det andra 54-liters som står bredvid. Jag använde slamsugaren som hävert för att föra över moget bottenslam. Jag hoppas att det ska påskynda processen mot ett sunt akvarievatten.
Endlersparet verkar må bra. Honan har blivit mer aktiv, livligare och är synbart livskraftig.Ytterligare ett positivt tecken.
Efter jobbet gjorde jag ett nytt besök på Zoohoo. Avsikten var att införskaffa ett enkelt luftdrivet filter och lite växter. Jag hittade vad jag sökte, ett skumgummifilter som man kan placera i ett hörn av karet anslutet till en luftpump för 45 kr. Enligt uppgift skulle det fungera väl i kar upp till 60 liter. Jag köpte också ett fång vallsneria och en stor cryptocoryne. Växterna var menade för mitt andra 54-liters där cabomban befunnit sig i ett eländigt skick sen ett bra tag tillbaka.
Resultatet blev "sådär" men får duga så länge.
Imorgon åker jag till Uppsala, Djurhobby, för att köpa fiskar, killis. Mycket talar för fundulopanchax gardneri, blå lyrstjärtskilli, som ska finnas i affären i flera olika stammar. Även något vildguppypar kan få följa med hem imorgon.
,
onsdag 5 februari 2014
Cirkulation, det behövs!
Ikväll blev jag vaken på senheten och ägnade mig åt lite akvaristiska studier och reflektioner. Läste på mer om Walstads-metoden som jag inspirerats av när jag startade mitt jordakvarium. Nåväl, det är inte lönt att begränsa sig till alltför få källor. Det jag läst hittills på en svensk hemsida antydde att man helst inte borde använda ytcirkulation i karet för att inte driva den eftertraktade koldioxiden ur akvariet. Cirkulation under ytan, för att fördela värmen från doppvärmaren, det var emellertid önskvärt, men det vsr inget krav. Ren low tech gick lika bra. Kanske missförstod jag något redan här eller läste slarvigt.
Det kloka och kanske rent av självklara är att bakteriekulturerna i akvariet, som ju har sitt främsta säte i botten, behöver syre för att växa och hur bakterierna mår påverkar vattnets kemiska status. Och här kommer förstås nitriten in igen. Även om den börjat minska så återstår ändå faktumet att avsaknaden av ytcirkulation inte gynnar en bra utveckling i akvariet.
Sagt och gjort, trots den sena timman installerade jag en enkel Marina-pump med syresten i akvariet. Detta hade fungerat bra i min yngelvas på ca 20 l, som trots alltför sällsynta vattenbyten, ändå inte hemsökts av nitriten. Nu står vasen däremot, förstås tillfälligt, utan pump och cirkulation. Jag kommer istället att göra fler och frekventare vattenbyten, för att hålla syret på en bra nivå och för att undvika att mina yngel gemsöks av nitritspöket. En ny, lika ljudlös pump, måste införskaffas i sinom tid.
Dag 5: Piggare fiskar och kamp mot nitriten
Successivt har endlersparet börjat bete sig allt mer normalt i jordakvariet. De är stundtals riktigt pigga och rör sig kvickt runt i vattnet. Andra stunder står de stilla och liksom ryttlar. Hannen verkar ha anpassat sig bäst medan honan inte riktigt visar samma vitalitet. Det behöver inte betyda något, för även hos fiskar varierar beteendet individuellt.
En tredje invånare finns sedan igår också i akvariet, ett vildguppyyngel som följde med det filtervatten jag hällde över igår för att påskynda utvecklingen av en sund bakteriekultur i karet. Ynglet beter sig normalt och simmar kvickt och med knyckiga rörelser i akvariet. De vuxna fiskarna leker nu och deras aptit har förbättrats, även om de verkade ha svårt att hitta de små mängder frysta cyclops jag bjöd dem på ikväll. Fodret sjönk rakt ned medan fiskarna befann sig i en annan del av akvariet. Det beror antagligen på att vattnet saknar genomströmning. Möjligen behövs det trots allt åtminstone en luftpump med syresten. Fula hinnor på ytan skulle också upplösas och försvinna, men det är oklart om detta skulle påverka fiskarnas trivsel. Alla tecken är så här långt positiva, Fiskarna har efter hand, om än långsamt, anpassat sig.
I sammanhanget måste också sägas att karet är nytt och omoget, vilket haft sin betydelse så här långt.
Nitrithalten i akvariet är fortsatt något för hög, så det har ännu inte riktigt nått balans. Testet visaŕ fortsatt på ca 0,3 trots att vattenbyten genonförts. Ikväll "transplanterade jag några liter vatten från ett annat och välfungerande akvarium. Nu tänker jag låta utvecklingen ha sin gång. Vattnet och de tillförda bakteriekulturerna måste låtas interagera med det som redan finns i akvariet.
Växterna har i huvudsak utvecklats i önskvärd riktning. Hygrophilan har växt, vilket är föga förvånande med denna snabbväxande planta. Däremot verkar vattenpesten, som placerats en smula ofördelaktigt i bakgrunden på höger sida, tappa blad. Även riccian verkar av någon anledning inte trivas och har förvandlats till gulaktiga livlösa klumpar. Musselblommorna verkar dock må bra.
måndag 3 februari 2014
Dag 3: De första fiskarna och lite barnsjukdomar
Dag 3: Vattnet är nu i det närmaste helt klart och på ytan ser man en del jordpartiklar. En posthornssnäcka glider snabbt över botten, upp på en växt och vidare över en av rötterna. Den rör sig förhållandevis snabbt för att vara snäcka. Harmoni. Några luftbubblor stiger mot ytan.
Idag koppade jag in de första fiskarna, ett par snakeskin endler, en rätt storvuxen hanne med lång bakkropp till stjärtfenan som har en antydan till ett undersvärd. Hannen är gulaktig med ett ormskinnsliknande mönster på kroppen och fenorna. Honan är oansenligare, grågrön eller snarare brunaktig. Fiskarna fick flytta in av flera orsaker, dels var de en del av en beställning jag gjorde före jul men som plötsligt dök upp i mitten av januari. Fiskarnas livlighet och charm spelade förstås också in. I bakhuvudet hade jag också tanken att ett endlerspar kan förse andra fiskar med levandefoder genom sin avkomma.
Fiskarna har uppträtt mycket tillbakadraget ikväll. De har stått vid ytan och rört sig mycket långsamt, vilket är helt normalt under acklimatiseringen, men när jag kollade vattenvärdena kunde jag se att nitrithalten, som den oftast brukar göra i ett nystartat akvarium, låg något för högt, 0,3 istället för det idealiska 0,1 eller lägre. Kanske kunde detta förklara endlersparets beteende som pågått lite längre än det vanligen bör göra. Möjligen var jag lite för ivrig med att befolka akvariet och borde förstås ha gjort mätningen tidigare. Trots allt visade fiskarna några typiskt friska beteenden, hannen visade intresse för honan och gjorde närmanden. Inte heller lät de bli att äta även om det inte skedde med någon större entusiasm.
Imorgon gör jag ett vattenbyte och hoppas att det ska hjälpa karet att snabbt hitta balansen och att fiskarna hittar sitt artypiska livliga beteende. Jag gör som jag brukar och det har fungerat hittills.
lördag 1 februari 2014
Jordkaret färdigt och på plats
Idag har äntligen mitt första jordakvarium kommit på plats med inredning, växter och slutligen vatten. Inredningen baseras främst på rötter som placerats på botten. Rötterna valdes utifrån om de hade sprickor som kunde lämpa sig för planteringen av javaormbunkarna.
Jag började alltså med att fästa växterna vid rötterna och placerade sedan ut dem. Därefter planterades resten av växterna.
Innan planteringen rengjordes växterna först saltlösning, mot parasiter, och sköljdes därefter. Akvariet är från första stund välplanerat, möjligen med aningen för många växter. Om tillväxten kommer igång som jag hoppas kommer det finnas ett överskott. Det gäller i så fall att ansa regelbundet så att akvariet inte blir till en ogenomtränglig djungel. Den här gången har jag vinnlagt mig om en större noggrannhet när det gäller växternas förmåga att ta med sig oönskade inslag från ett akvarium till ett annat, så rengöringen var en självklarhet. Funderar dock på om det finns bättre desinfektionsmedel än salt, som bara hjälper en del mot parasiter. Funderar dock på att lägga i några catappablad vilket ska ha en viss hämmande effekt mot andra otrevligheter. Lövutifrån vill jag dock helst undvika då det kan få motsatt effekt.
Botten höll bra vid vattenpåfyllningen. Endast små partiklar på ytan visar vad som finns under gruslagren. Egentligen blev bottnen lite väl tjock vilket beror på att jag ville ta det säkra för det osäkra, jorden fick inte virvla upp för att jag inte skulle bli tvungen att göra om allt från början igen. När jag insåg hur tjockt gruslagret blivit blev jag istället betänksam och undrade om jorden och resten av karet ens var i kontakt med varandra, men som ytan ser ut nu finns det ingen anledning att tvivla på att så inte är fallet. Vattnet är annars alldeles klart och ljuset ser ut att spridas väl. Emellertid verkar cabomban ha hamnat i ett lite väl mörkt hörn av akvariet. Därmed får det gå som det vill. Möjligen flyttar jag några stänglar till något annat kar om jag märker att det inte fungerar. En fördel med det tjocka gruslagret är att jag inte behöver iaktta samma försiktighet ifall jag skulle vara tvungen att plantera om eller byta ut växter som visat sig fungera mindre bra i karet. Om cabomban misslyckas och börjar tappa blad får någon mindre ljuskrävande art ta deras plats. En omplantering skulle säkerligen gå utmärkt om inte cabombans rötter hunnit ned alltför långt och jag drar i dem alltför hårt. Har gjort så med en wistaria i ett kar med ett torvlager och resultatet var som man kan vänta inte så muntert.
Förutom de växter som planterats på botten eller fästs vid rötterna har jag även lagt i några flytväxter, musselblommor och levermossa (riccia fluitans) för att skapa den skugga som uppskattas av många killis.
Akvariet saknar all teknisk utrustning förutom en doppvärmare (50 w Pacific) och ljusrampen med ett lysrör på 15 w. Jag hoppas att det ska räcka. Nästa steg är att skaffa fiskar. Vad det blir är inte helt klart än, även om kap lopez (aphyosemion australe) eller blå lyrstjärtskilli (fundulopanchax gardineri nsukka) är två huvudalternativ. Det som dock talar emot den senare är dess omvittnade aggressivitet, vilket skulle omöjliggöra tanken att även låta ett par snakeskin endler bo i karet, vars produktivitet annars skulle kunna bidra till ett tillskott med levandefoder. Jag har tidigare haft kap lopez tillsammans med indianplaty, vilket gick bra, även om kap lopez-hannen ibland föreföll rätt irrterad på de andra invånarna och gjorde sitt bästa för att se hotfull ut, vilket dock inte bekom mina x.variatus nämnvärt. Det frejdiga temperament och den livlighet som dessa levandefödare uppvisade gjorde dock mina killis lite skyggare, men ett enstaka par endlers som hålls tillsammans med två par kap lopez, borde inte förorsaka några problem. Sannolikt skulle killihannarna dela uppakvariet mellan sig och bevaka sina revir mot varandra. Skulle det visa ogörligt med att hålla endlersparet i det karet, skulle de kunna flyttas till mitt slöjguppyakvarium, där jag inte skulle ha något emot att lite hybridgener fick berika avkomman. Enligt många skulle det rent av kunna verka stärkande på avkomman.