Translate
fredag 28 mars 2014
Temperament, energi och drifter
söndag 23 mars 2014
Jag kan inte låta bli! Jordkar nr 2 på g.
Det är snart två månader sedan jag startade mitt första jordakvarium. Det har i stort sett gått bra efter een inledande perioden med höga nitrithalter. Nu är vattenvärdena bra om än inte perfekta då ph är en aning för högt, 7,5, med tanke på akvariets invånare, två par fundulopanchax gardneri -"golden". Fiskarna verkar fortsätta att trivas även om jag inte sett några yngel i karet, trots att de leker regelbundet. Jag antar att det lätt skulle bli annat av om jag lät dem leka i en separat behållare med lekmoppar och under bättre uppsikt. Kommer att låta fiskarna försöka i en plastlåda på ca 20 liter om ett tag, men som vanligt är det lite svårt att hålla fokus. Jag har nu två andra projekt på gång samtidigt.
Dels planerar jag vidare för 275-literskaret som ska komma igång senare i vår. Nästa steg blir att införskaffa lecablock och lämpliga träskivor till en hållfast akvariemöbel. Har utsett materialet till ändamålet och återkommer om det senare .
Det andra projektet dök upp häromdagen. En kompis håller på att göra om och byta ut sina barns akvarier och ett litet 32-liters med ljusramp och filterkammare är snart ledigt. Jag har en hylla där det skulle passa utmärkt. Samtidigt vill jag göra mig av med den räk- och yngelvas som står där idag. Ynglen eller ungfiskarna är indianplatys som nu är ca 5 månader. De har vuxit dåligt och vasens vatten är väl kyligt för dem. Jag ska nu försöka hitta ett bättre hem åt dem.
Så vad göra av 32-liters akvariet? Jag är mycket lockad av att starta ett nytt walstadsakvarium, alltså ett jordbottenakvarium till och den här gången verkligen försöka förverkliga min vision om ett renodlat low tech-akvarium. Det första walstadsakvariet blev ju till sist filtrerat om än av det mest primitiva av tekniska filter, ett luftpumpsdrivet skumgummifilter. Det verkar ha fungerat effektivt, men det är tänkbart att det skulle kunna stängas av nu när växterna fått upp farten. Som en erfaren walstadsfåakvarist påpekat för mig hade jag nog för få växter i det första från början, även om jag själv tyckte att jag var väldigt generös.
I det nya akvariet blir det frågan om att plantera än mer från början och för det krävs det mindre då akvariet är 22 liter mindre till volymen än det första. Inte heller tänker jag plantera växter på rötter eller stenar, vilket gått "sådär" i det första akvariet. Det har varit svårt att få vissa av plantorna att växa fast, att rota sig. Nu börjar en del blad art gulna även om orsaken också kan vara att mängden ljus som når ned inte är tillräckligt starkt, då flytväxterna, som brett ut sig rejält, skrärmar av det. Det är nog dags att ta bort en del av dem. Nej, nu ska botten få vara den enda ytan där plantering kommer att ske.
Fiskar? Jag lutar åt att fortsätta min satsning på någon form av tandkarpar, killis eller levandefödare. Av de förra skulle aphysemion striatum kunna vara av intresse, en vacker lättskött och lättodlad killi från Afrika. De lär inte ens ge sig på sin egna yngel sägs det om ma håller dem mätta och glada. En annan tanke vore att skaffa någon ovanlig och intressanta levandefödare, kanske dvärgtandkarp (heterandria formosa) eller micropoecilia picta. Jag har också funderat på metalltandkarp (girardinus metallicus) .
Akvariet blir tillgängligt till påsklovet, men egentligen borde jag prioritera iordningställandet qv 275-literskaret, då det kräver mer och ändå kan dra ut på tiden, men känner jag mig själv rätt så lär det nog bli det lilla som kommer igång först. :-)
Bilden nedan visar mitt första jordakvarium, tagen lördag 22/3-2014
måndag 17 mars 2014
Bänkproblemet
I helgen fick jag hem bänken till mitt 275-literskar. Det visade sig att den inte alls fyllde mina behov och förväntningar. Den passade inte i vardagsrummet och verkade i mitt tycke, trots att det fungerat i ett par år, instabil och osäker.
Istället kommer jag att bygga en egen "bänk" med en stomme av lecablock över vilka en skiva av starkt och stabilt trä ska läggas samt förstås frigolit. Under alltsammans ska en mjuk matta läggas som skyddar parketten från skador.
Akvariet är nu rengjort en första omgång. De värsta kalkavagringarna är bortputsade och rester av grus och sand är borttagna.
fredag 14 mars 2014
De första stegen...
Nu har jag börjat jobbet med att få i ordning det 275-literskar som jag köpt begagnat. Kanske blev det inte det optimala köpet då det varit med ett bra tag, verkar vara ett hemmabygge och har en och annan repa.Min otålighet drev på så här är det nu. Det gäller att göra det bästa av det.
Storleken passar mina syften väl, att starta ett "tema-akvarium" med centralamerikansk inriktning, med levandefödare (ameca splendens och någon vildform av svärdbärare, x.montezumae eller x.helleri?) och någon ciklidart, cryptoheros sajica eller kanske c.nigrofasciatum, mera känd som zebraciklid.
Idag har jag börjat fräscha upp själva akvariet. Jag har fått bort rester av grus och sand samt börjat putsa upp rutorna med en blandning av vatten och ättika för att få bort kalkavlagringar. Detta arbete måste dock fortgå då det krävs mer tid att få bort de missprydande vita avlagringarna. Även silikonet har kontrollerats och har befunnits vara relativt torrt men mjukt och fräscht strax under det. Det måste antagligen bättras på även om min akvariehandlare menade att det nog inte är nödvändigt att bättra på vissa partier.
Vardagsrummet är ommöblerat för att ge plats åt karet. En matta att ställa det på har införskaffats och imorgon hjälper en kollega migcatt hämta och bära upp akvariebänken. Sakta men säkert har det nya akvarieprojektet kommit igång.
lördag 8 mars 2014
Många hanar och för få honor i ameca-akvariet
Det har börjat klarna om könsfördelningen bland mina ameca splendens. Det förefaller som om jag har en majoritet hanar i mitt akvarium med proportionerna 5/3. Två av dem håller på att utveckla den gula randen på stjärtfenan och tre andra har börjat få den svarta linje som avgränsar den gula färgen. Så såg de två första fiskarna ut när de blev inkoppade för en månad sen, men nu så är de i full färd med att bli vuxna individer. Den ena av dem, naturligt nog den största, är nog i stort sett igenom processen och har blivit rätt så aggressiv.
Amecornas temperament är dessutom så; de jagar varandra, skuffas samtidigt som de gärna håller samman. När det vankas mat i grannakvariet, som får del av läckerheterna först, samlas alla amecor när de ser mig stå där. När de väl får sin mat far de snabbt runt i vattnet i ett tydligt samspel med varandra.
Det är en ganska orolig stämning i karet och den kommer inte att minska i takt med att de andra hanarna blir könsmogna. Det är också tydligt att behovet av ett större akvarium är överhängande, så det finns ingen orsak att vänta med iordningställandet av 275-literskaret. Sannolikt kan det också bli tvunget att göra en justering av könsbalansen bland amecorna. Förhoppningsvis finns det någon akvarist som har behov av och kan byta till sig några hanar från mig. Den mest utvecklade hanen har redan börjat uppvakta honorna, han är intensiv och ganska "brutal". Hur ska det då inte bli med fyra till av samma slag? Tufft att vara ameca-hona.
På bilden nedan syns två hanar och tre honor.
torsdag 6 mars 2014
Vad sjutton är en endler egentligen?
söndag 2 mars 2014
Skaffat större!
Igår fick jag äntligen hem ett begagnat akvarium på 275-liter tillsammansmed stenar, ett filter samt doppvärmare och värmekabel och ljusramp. En bänk ska hämtas så snart som det går, eftersom den också ingick i köpet. Det blir mycket att göra eftersom som karet och möbeln kräver att fräschas upp. Det är inte så bråttom, det får ta den tiddet tar.
Akvariet ska placeras i vardagsrummet. För att få ett bra perspektiv på det krävs det att jag flyttar på en bokhylla till rummets kortsida.
Vad ska jag ha i det när det är färdigt? Mycket talar för att det blir ciklider, förmodligen centralamerikanska eller sydamerikanska. Eldbukar eller sajica-ciklider ligger bra till liksom möjligen någon jordätarart eller hantelciklider. Tänkbar är också blå ciklid, andinocara pulcher. Jag vill också ha någon art av l-mal. Det ska vara robusta och tuffa fiskar som kan stå emot ameca splendens som kommer att flytta in i akvariet först av alla.
Ett större akvarium ger andra möjligheter. Det ska bli roligt att se vad jag kan göra av det!
Första månaden med jordakvariet
Idag är det en månad sedan mitt jorbottenakvarium fylldes med vatten och växter och tre veckor sedan 2 par fundulopanchax gardneri- golden.
Det är dags att utvärdera och reflektera.
Till att börja med kan man säga att vattenvärdena ser bra ut, även om det tog tid innan nitriten sjunkit till en obefintlig och acceptabel nivå. Ph-värdet är relativt högt, ca 7,5, alltså något högre än vad fiskarna skulle kunna förväntas trivas i, men det verkar de dessbättre ignorera. De leker regelbundet, men än har jag inte sett några yngel.Vattnet håller en temperatur på mellan 23 och 24 grader. Akvariet får 10 timmars ljus per dygn.
Växterna har, som man kunde förvänta sig, vuxit bra. Jag valde medvetet att plantera snabbväxande arter för att snabbt få igång biologin i akvariet. Hygrophilan och cabomban breder ut sig i karet och särskilt vad gäller den senare är jag nöjd, då arten, trots sin popularitet, är ganska krävande. Hygrophilans tillväxt får dock anses som något självklart. Ludwigia repens har däremot fungerat mindre bra. Stänglarna har hamnat i alltför mycket skugga i och med att flytväxterna och hygrophilan brett ut sig. Tyvärr har många blad lossnat för att sedan flyta omkring i akvariet.
Bottenväxternas, cryptocorynens och javaormbunkarnas, tillväxthastighet är dock mer begränsad. Enstaka gula blad har synts här och var, men det hör snarast till det naturliga förloppet.
Ett gott tecken är att algtillväxten varit liten. Endast på den största javaormbunkens blad närmast ytan, syns ett täcke med brunalger.
Min ursprungliga avsikt var att vara så oberoende av teknik som möjligt. Så har inte blivit fallet. Det visade sig att jag behövde luftning och filtrering för att få ned nitrithalten. Bakteriekulturen i karets botten krävde syresatt vatten för att utvecklas, menade vissa källor.Andra ansåg att detta inte skulle behövas. Efter vad jag har förstått, utifrån mailväxling med en förespråkare för den senare metoden, kan mitt low tech-misslyckande ha berott på att jag inte från början använt tillräckligt många snabbväxande växter. Själv funderar jag också om att jag använt relativt lite jord, 8 liter, som sedan täckts med alldeles för mycket grus, försenat de biologiska processerna. Jag använde också nytt och omoget vatten istället för moget från ett fungerande kar.
Fortsättningen:
1. Låta växterna växa. Det får ta tid innan jag ansar. Kanske kan jag ta bort filtret vad det lider.
2. Kolla vattenvärdena regelbundet. Vattenbyten ska inte behöva göras ofta i jordbottenakvarier, men man kan inte ta något för givet.
3. Eventuellt förbättra ljuset. Karet har fått ljus från först flora glo 15 w, växtbelysning och därefter från ett sun glo 15 w-rör. Det förra gav uppenbart för lite ljus i vissa delar av akvariet. Växtbelysning ska helst kombineras med andra ljuskällor.
4. Inte bry mig överdrivet mycket om bruna och gula blad. De får vara kvar för att på sikt bidra till ett lite lägre ph. I akvariet finns också 5 st catappablad som ska bidra med humusämnen och dessutom ge föda åt infusorier som på sikt kan fungera som yngelfoder.
5. Inte skaffa flera fiskar. De får föröka sig efter eget önskemål. :-)
(Bilderna visar akvariet 1/2 och 1/3-2014)