Ikväll har jag fortsatt att arbeta med botten till jordakvariet. Jag har sköljt grus, först 2-3 mm och sen det grövre. Det har gått sakta och varit svårt då mängden damm verkat vara oändlig, men efter idogt rengörande i en hink under rinnande vatten, verkade det som att sköljvattnet till sist blivit någorlunda genomskinligt.
Därefter var det dags att breda ut gruset i ett jämntjockt lager över akvariebotten. När detta var gjort rengjorde jag den grövre sanden och upprepade processen. När detta var klart granskade jag de små vattensamlingar som uppstått på botten. Deras utseende gjorde mig något betänksam. Svarta jordpartiklar på ytan, förvisso små, men väldigt många och vattnet smutsbrunt.
I detta läge rengjorde jag mer fint grus för att kunna täta botten ned mot jordlagret, men vare sig jordpartiklarna eller färgen förbättrades.Här började jag ana att jag råkat ut för ett bakslag. Kanske måste jag börja om igen. Att lite jord skulle läcka upp hade jag räknat med, men att gruset skulle avge en sån olycksbådande färg hade jag inte trott. Här bestämde jag mig för att stanna upp och reflektera, vänta och se. Man vinner inget på otålighet.
Så vad göra? Jag hoppas att eventuella läsare kan komma med goda råd och förslag, eftersom min erfarenhet av jordakvarier är begränsad. Detta är mitt första. Om jag avbryter det här försöket med botten funderar jag på att strunta i gruset och istället använda rådasand, som både är finare och förmår skapa ett tätare lager över jordlagret.Den är också lättare att få ren än såväl fint grus som engelsk sjösten. Nedan finns några bilder från kvällens arbete. Vad sägs?
Misslyckanden är förstås inte roliga, men om man ser dem som en del av processen, så blir de till en tillgång. Jag måste bli mer omsorgsfull vad gäller val av bottenmaterial, rengöring och fördelningen av densamma.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar