Translate

söndag 22 januari 2017

Blågul glädje

Det här blogginlägget är inte menat att vara ett uttryck för patriotism eller fosterlandskärlek även om det kan vara hedervärda saker att skildra eller det rakt motsatta också emellanåt.  Nej, det blågula syftar på mina neocaridina yellow neonstripe och deep blue tigers, som bebor ett 19 - liters  i mitt vardagsrum.

När det gällde tigerräkorna trodde jag länge att det skulle bli ett misslyckande. Djuren hade kommit till mitt akvarium i mitten av september 2016. Därefter verkade de föra en tynande tillvaro.  En räka hittades död och de övriga syntes inte ofta till. Deras mörka färger gjorde att devinte syntes så bra mot den mörka botten. Dock iakttog jag efter någon månad att en av honorna faktiskt gick med rom. Men några räklingar såg jag inte till. Små och mörka som de var så kan det egentligen inte sägas vara så förvånande.

De gula räkorna var förstås lättare att få syn på. De lyser upp akvariet och så gör också deras talrika avkomma. Tiotals kan ibland iakttas på den översta stenen i akvariets massiv av lavasten. Att de trivs bra på den platsen är inte att förundra över, eftersom den nu är bevuxen av grönalger, som måste te sig som en riktig festmåltid.

Det var också här som jag till sist, i förra veckan, fick syn på några räklingar av deep blue tigers. De var oavgjort färre än de gula neocaridina, men de var nu tillräckligt stora att lätt kunna iakttas mot en hyfsat ljus bakgrund. Mycket roligt !

Akvariet i sig har lämnat den första tidens ordning och reda. Växterna har i vissa fall löpt amok, vilket gäller bottentäckaren, hydroctyle tripartita - Japan och sötvattenstången , som nu bildar ett vackert draperi som hänger ned över den glipa som finns mellan några av lavastenarna.  

Bucephalandra Theia red har, efter en period då den tycker tappade en del blad, hittat någon form av stabilitet.  Bladen är nu mörkgröna och har inte kvar sin tidigare mångskiftande färgprakt. Måhända är den inte lika spännande och vacker längre, men det är en växt som verkar ha hittat sin plats.  Några knoppar eller blommor har inte kommit än och kanske är vattnet alltför näringsfattigt och ljuset för klent.

Neoheterandria elegans, tiger teddies, har råkat ut för en del förluster. Några av de små levandefödarna har hoppat ur akvariet och hittats mumifierade på bänken bredvid. Den största honan är nu sannolikt död, efter att ha svällt upp till enorma proportioner under en längre period, sannolikt till följd av förstoppning eller problem med att kasta yngel.

Roligt är det i alla fall med räklingarna. Det ska bli intressant att se hur många vuxna räkor som kommer att finnas i akvariet om några månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar