Translate

lördag 10 januari 2015

275-literskaret, 6 månader

7Idag, 10/1, har 275-litersakvariet varit i gång i ett halvår. Det kan finnas orsak att utvärdera och fundera över hur man bäst går vidare.

På många sätt måste akvariet sägas ha varit ett framgångsrikt projekt. Fiskarna, med undantag för en grupp olycksaliga pansarmalar och guppies, har verkat må bra, har lekt, förökat sig och växt.

Den talrikaste arten i akvariet är ameca splendens. De är i dagsläget en grupp på 15 vuxna fiskar. Jag är egentligen mycket förtjust i den här något råbarkade och stökiga goodeieden, dels beroende på dess temperament och utseende samt att den är ovanlig och i naturen näst intill utrotad pga. miljöförstöring. Dessvärre tycker jag dock att de inte riktigt passar akvariet så som det har utvecklats. Fiskarnas aggressiva och ilskna kynne gör att karet gör ett nervöst och oroligt intryck. Amecornas närvaro är säkerligen stressande för de andra fiskarna. Deras antal borde nog minskas, alternativt att hela gruppen får flytta. Jag funderar därför på att inreda ett renodlat ameca splendens-akvarium i VAAF:s lokaler under våren, där det finns tillgång till ett par akvarier på ca 150 liter. Det borde räcka. Det vore också roligt om några nya yngel kunde överleva, eftersom sajica-cikliderna och eldbuken, i takt med att de vuxit och därmed blivit kapabla att sluka ynglen, gjort sitt bästa för att äta upp dem. Att bidra till att hålla arten vid liv ser jag dock som viktigt.

Cikliderna, som är den andra gruppen av fiskar i akvariet, består av ett par cryptoheros sajica, en eldbuk och två stycken heros sp. rotkeil, som köptes i förra veckan, som en ganska impulsartad åtgärd. Dessa släktingar till hantelcikliden, heros severus, blir nämligen stora, uppåt 25 cm, och akvarister rekommenderas att helst hålla dem i större akvarier än mitt, även om en del källor menar att kar från ca 200 liter kan fungera för ett par. Jag borde förstås inte ha köpt dem, men jag har hela tiden tyckt att en större art, ett vackert blickfång saknats i akvariet. Sedan kanske jag behövde ett incitament för att ta i tu med amecorna. Man har sina skäl...
Rotkeil-hantlarna fick en tuff början i sitt nya hem, men har nu acklimatiserat sig väl. De rör sig majestätiskt runt i karet och respekteras av de andra fiskarna.

Sajica-paret har lekt fyra gånger på ett halvår. Sämjan mellan dem har oftast varit god, även om de efter lekperioderns har behövt hitta balansen igen sinsemellan. Eldbukshanen är något grälsjuk men står lägst i rang bland cikliderna, även om dess utfall mot rotkeil-hantlarna var oroväckande i början.

Slutsatsen är nog att beträffande fiskarna ska akvariet utvecklas i riktning mot ett med bara ciklider och malar.

När det gäller växterna finns både ljusa och mindre ljusa saker att nämna. De mindre cryptocoryneplantorna har visserligen återhämtat sig något från den sjukdom de drabbades av i slutet av sommaren, men ser inte alls så vackra ut som de gjorde i början. Limnophilan ser också rätt så anfrätt ut med allt glesare stänglar. Den ska tas bort, det beslöt jag mig för igår, och bytas ut mot några plantor jättevallisneria, en art som redan finns planterad i karets bakre del och som växer bra. Likaså gör cryptocoryne crispatula-plantorna, som fått en del nya fräscha blad. De två cryptocoryne aponogetifolia, som köptes på Uppsala-auktionen, har tappat en del blad, men verkar nu ha acklimatiserat sig.

Emellertid är det den stora amazonsvärdsplantan (echinodorus amazonicus) som måste betraktas som akvariets stora framgång. Från att ha varit några få glesa blad har den på ett halvår blivit till en imponerande planta, som helt dominerar akvariets mittersta del. Frågan är om den rent av blivit alltför stor? Något som tyder på att akvariet nått en hygglig balans är att de brunalger, som täckte den stora svärdsplantans blad, nu är borta. Växten är nu åter vackert grön förutom att den vuxit sig riktigt stor.

Växterna i akvariet har fått gödning i form av pmdd och dagliga doser Easycarbo. Ljuset består av två lysrör, ett Power Glo samt ett Osram, som är anpassat för växtbelysning. Kanske sprids ljuset inte tillräckligt väl i all delar av akvariet.

Något jag måste bli bättre på är att göra vattenbyten mer regelbundet. Tyvärr har jag slarvat något med detta, även om det inte fått några vetbart negativa konsekvenser för fiskarna. 

Not: Den nedersta bilden visar akvariet 10/7-2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar