Translate

söndag 7 september 2014

Planer för dvärgtandkarparna

Förra lördagen köpte jag fyra stycken dvärgtandkarpar av en privatperson i Uppsala. Två par, en "stor" gammal hona och en mycket ung, samt två hanar. De går just nu i ett litet plastakvarium på ca 15-20 liter, vilket är litet, om än inte orimligt för denna mycket lilla art. Därifrån de kom hade de levt väl i ett akvarium som bara var något större än min lilla "plastbalja".

Inredningen är mycket enkel, knappast dekorativ, för att uttrycka sig milt. Grus på botten, engelsk sjösten och växter, en rejäl bit javamossa och musselblommor på ytan. Inget mer. Karet är lågt och lämpar sig inte för högre växter. Ljuset är dåligt, en liten akvarielampa och ledlister från Ikea.  Vattenpesten, som fanns från början, tynade snabbt bort. Vattenvärdena var länge usla med nitritnivåer som knappast var välgörande ens för dessa tämligen härdiga fiskar.

Tanken är nu följande: Plastakvariet ska ställas undan och dvärgtandkarparna få flytta. Det nanoakvarium på 24 liter, som hittills varit hem för en överdimensionerad grupp endlerhybrider, kommer att bli deras nya hem inom kort. Endlerna kommer jag att ge bort. Den aphyosemion scheeli-hane som levt med dem hittade jag på golvet ikväll, sitt släktes trista vana att hoppa ur akvariet till följd, torr och död. Inget hindrar alltså att dvärgtandkarparna får ta över.

Ett sådant akvarium skulle fyllas med växter. Stängelväxter som cabomba och vattenpest samt någon bottentäckare,  kanske hemianthus eller pogestemon helferi. Javamossan kunde vara kvar som en del av vegetationen i ett stenröse.

Tanken är att utöka populationen med ytterligare någon fisk,  helst honor. De fem fiskar som nu lever i akvariet har en hane för mycket och minst en fisk av motsatt kön vore därför lämpligt. 

Den ursprungliga honan dog efter någon vecka i akvariet. Sannolikt pga att hon ätit olämplig föda, vita alltför stora mygglarver, vilket denna mycket lilla fisk inte kunde hantera. Nu ger jag istället dvärgtandkarparna smulat torrfoder, frystorkad artemia samt frysta cyclops till föda,  vilket verkar fungera bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar