Translate

tisdag 16 september 2014

Det första försökets tragik

I morse fanns inte längre apistogramma borellii-parets yngel kvar i akvariet. Honans beteende hade förändrats. Istället för att vaka över sina små simmade hon runt i akvariet. Hanen kom återigen fram och slog med stjärtfenan i vattnet med utspärrade fenor framför henne. Hon jagade inte blrt honom utan flydde istället undan. Vad hade hänt och varför?

Det är vanligt att apistogrammor äter upp sin första kull. Sannolikt var det vad som hade inträffat. Kullen var liten och det syntes dag för dag att den blivit mindre talrik. Om detta inträffar är det inte ovanligt att en hona äter sin avkomma för att lägga mer energi senare på en förhoppningsvis mer talrik och starkare avkomma. Att denna mekanism skulle aktiveras vid just den första kullen är inte märkligt då fiskarna då är oerfarna och oprövade yngelvårdare. Många romkorn går då till spillo.

Trist är det förstås att det som började så bra slutade på det här sättet, även om det inte var oväntat. Om allt går som det skall så kommer fiskarna igång igen lite längre fram. Förhoppningsvis är förutsättningarna bättre då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar