Translate

måndag 29 september 2014

Amecornas nya hem

För bara en liten stund sedan kunde minst ett tjugotal, jag har aldrig räknat dem ordentligt, unga ameca splendens kunnat börja bekanta sig med sitt nya hem i ett 96-liters akvarium i VAAF:s lokaler. Det var verkligen på tiden för dessa pigga, livliga och ytterst temperamentsfulla fiskar, som vuxit snabbt sedan kullarna kastades av två honor i mitten av juni.

Fiskarna är ca 3 cm och ännu inte könsmogna men man kan redan se hanarnas karakteristiska gula kant på stjärtfenan.

Akvariets inredning är ytterst enkel, en rund rödbrun sten, några småstenar arrangerade i ett litet röse. Växterna består av hygrophila polysperma och corymbrosa, limnophila sessilflora, javamossa samt pogestemon octopus. Några plantor frogbit simmar på ytan.

Tanken är att amecorna ska få mera utrymme att växa till sig på. Hittills har de levt i ett ganska överbefolkat 54-liters där också deras föräldrar levat tills i början av juli, när de fick ett bättre anpassat boende i ett 275-literskar, som de numera delar med bland annat pansarmalar och ett par sajicaciklider. Om amecorna i lokalen får sällskap av några andra fiskar är inte självklart och om så sker kommer det att röra sig om antingen tillfälliga inhysningar eller eventuellt om några malar.

Tanken är att en del av de unga amecorna,efter att ha växt till sig något, ska avyttras på något sätt, bytas eller säljas på auktion. Förhoppningsvis kommer de att trivas väl i det något större akvarium som nu är deras hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar