Translate

söndag 3 maj 2015

275-litersakvariet nya liv

Efter Örebroauktionen fick mitt 275-litersakvarium några nya invånare, en red shoulder-hantel, ett par blåciklider  (andinoacara pulcher) samt ett par fullvuxna ancistrusmalar. Jag fruktade att den  nya hantelciklidens  ankomst skulle förorsaka den en hel del obehag genom att de andra skulle ge sig på den,  men istället verkar den ha accepterats. Den är större än de övriga och har längre utdragna rygg- och analfenor. Den har också ett tydligare rödorange band över huvudet än de övriga. Den är alltså den mest "rödskuldrade i gruppen. Dess temperament är lugnt och trots sin storlek dominerar den inte gruppen.  Istället verkar maktbalansen ha utjämnats bland fiskarna. Kanske beror det på att de dominanta djurens övertag och möjligheter att ansätta de svagare nu spritts ut till flera individer. Kanske är även akvariets ringa storlek en orsak, eftersom djuren inte kan bilda verkliga revir. Visst kivas de fortfarande något, men det är inte särskilt hårda duster

Blåcikliderna har smält väl in i akvariet. De dominerar karets vänstra del och hanen jagar bort allt för påträngande besökare, men det är ingenting som är särskilt störande eller påtagligt i akvariet. Ett sorts harmoni har infunnit sig.

Ancistrusparet ser man dock sällan. Honan är framme ibland men hanen är helt osynlig, sannolikt gömd under en rot någonstans. Man kan undra över vad han egentligen sysslar med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar