Translate

fredag 1 januari 2016

Guldglimmer bland stora stenar

På årets första dag är det märkligt stilla i 24-litersnanot. Inga danio tinwini syns till. De små fiskarna lyser med sin frånvaro.

Någon massdöd har inte inträffat, något som annars varit en liten rädsla som dykt upp i juletid sen mina snäcklekare bestämde sig för att simma in i evigheten på annandagen för två år sen. Två risfiskar och en grön bågfensciklid har visserligen gjort detsamma den senaste tiden, men annars verkar fiskarna vara vid god hälsa.

Nej,  danio tinwini har nu flyttat till ett större akvarium på 54 liter, det som tidigare var ett Walstadsakvarium bebott av regnbågsgoodeider och metalltandkarpar. Nu är det inget jordbottenakvarium men med få och enkla tekniska hjälpmedel, ett skumgummifilter med luftpump och förstås belysning, med ett vid det här laget ganska gammalt Sylvania Aquastar.
Bottensubstratet består av rådasand och hardscapet av tre större lavastenar.

Än så länge är akvariet inte särskilt välplanterat och kanske rent av provisoriskt. Där finns lite vallisneria och några toppskott av ludwigia grandulosa. Vallisnerian ser inte ut att trivas, så kanske tar jag bort den. Växtbeståndet måste i alla fall utökas.

Fiskarna, dessa små guldskimrande  och leopardmönstrade danio, pilar snabbt omkring i vattnet och har här större möjligheter att stimma och samspela med varandra än de hade i sitt tidigare provisoriska hem.  Tyvärr är botten lite för ljus för att fiskarnas färger ska komma helt till sin rätt. Därför kommer jag att skaffa en del växter med mörkare färger samt fler stenar.

På lite sikt kommer även dario sp. Myanmar " Black Tiger " att flyttas till 54-litersakvariet, där de lättare kommer att kunna bilda revir än i det alltför lilla 24-litersnanot, där rivaliteten kunde hållas på en rimlig nivå genom att akvariet är växtrikt och tätplanterat.

Båda arterna härstammar från norra Burma och finns möjligen i samma vatten, så kanske kan man säga att ert burmesiskt biotopakvarium är på väg att ta form. Danio tinwini finns i en livsmiljö där botten täcks av större och mindre stenar och det är därför jag valt att byggs upp inredningen kring de tre lavastenarna. Sen är det knappast säkert att det är geologiskt riktigt. Jag vet ingenting om dessa förhållanden i Kachin-provinsen. 

Vad ska då hända med detta kar när det är tömt på fisk? Tanken är att det ska få husera nya och mer passande invånare. Dario dario, scharlakansbadisarna,  kommer att flyttas dit medan dvärgtandkarparna kommer att få stanna kvar i 32-liters low tech - akvariet tills vidare. Det är troligt att scharlakansbadisarna kommer att få sällskap av någon dvärgrasbora, boraras merah, maculatus, brigitae eller rent av galaxyrasboror.  Jag kan också tänka mig att en grupp räkor kommer att få sin plats tillsammans med dariona.

Växterna behöver ansas och inredningen snyggas upp. Idag är akvariet en förvisso tilltalande men inte utan vidare vacker urskog med bristande struktur. Det lilla tioliters akvarium, som står bredvid det, utgör på så sätt ett inspirerande föredöme som helst bör överträffas nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar