Translate

torsdag 17 mars 2016

En smygande katastrof...

Eländes elände!  En smygande katastrof håller på att drabba det nya växtakvariet. Kanske är det lite överdrivet att säga så i det här läget, eftersom en del verkar gå bra.

De omvittnat svåra althetaranterorna, cardinalis och reinickii - mini, växer, om än långsamt så som de faktiskt gör.Lindernia rotundifolia växer sig allt tätare och högre.

Eländet handlar om pogestemon helferi vars blad håller på att vitna och upplösas i formlösa slamsor.  

Varför? Järnbrist? Arten lär vara känslig för det. Sedan början av den här veckan har jag använt järngödning, men det är säkert för lite tid för att kunna se om det är vad som har felats. Döendet tycks fortsätta. Någon förbättring syns ej. Jag fortsätter med de åtgärder som föreslagits.

En annan tanke är att växterna, som härstammar från trakter med närings- och kalkrika bottnar i Thailand, mår dåligt av det alltför mjuka vattnet i Västerås. Något som kanske talar för detta är att althetaranterorna av allt att döma mår bra. De trivs under sådana förhållanden. Men det sägs också att helferi anpassar sig snabbt till olika vattenvärden utan problem.

Jag vet helt enkelt inte vad det är som är på väg att hända med plantorna.

Akvariet som sådant är nu ett trevligt men kanske en smula livlöst blickfång i vardagsrummet. Det saknas fiskar i det.
Igår flyttade tre amanoräkor in som kanske kan bidra till att begränsa trådalgerna, som börjar synas. Det behövs förstås flera räkor till det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar