Translate

tisdag 22 juli 2014

Besök på Grenå Kattegattcenter.

En skepnad sveper över botten med graciösa men kraftfulla vingslag. En liten hand vinkar, fem knubbiga fingrar på en liten liten hand på andra sidan det tjocka glaset viftar och en liten röst ropar:- Däää! Titta! Ea, titta!  (Ea = Andreas)

Det är min yngsta gudson Jonas, 1 år, som hälsar på en rocka som kommer simmande mot oss i det jättelika akvariet på Grenå Kattegattcenter i Danmark. Lilla Jonas gillar att hälsa på människor och tydligen även på rockor, hajar, hästhuvudfiskar och månfiskar också. Det är något alldeles speciellt att se en ny liten människa börja upptäcka tillvarons under. Jonas vinkar, som om rockan vore en gammal bekant och utbrister samtidigt sitt förundrade: - Dääää! Titta!

Grenå Kattegattcenter är värt ett besök av var och en som vill se och uppleva något av de många världar som finns under ytan på haven, floderna och sjöar. Tyngdpunkten på akvariet ligger på havens invånare. Man kan se och komma mycket nära hajar när man passerar under dem i hajtunneln, där besökaren kan vandra med stora mängder vatten ovanför sig på andra sidan glaset och se hur bland annat sköterskehajar, putsarfiskar och stora rockor glider fram ovanför en och på sidorna.

Mycket få sötvattensarter visas på akvariet men några spännande arter finns att se i rummet där akvarier med "farliga" arter hålls. Rödbukade pirayor, stingrockor från Amazonas och darrålar är några exempel. Ett annat är de små sympatiska corydoras sterbai, en pansarmal, som också har tillgång till ett gift, vars främsta syfte är att avskräcka fiender. Knappast farligt för människor men väl för andra djur.

En viktig aspekt av akvariehobbyn är den förundran inför livets mångfald. Med åren blir kanske den där spontana känslan lite avtrubbad och så är det med mycket i livet märker man ju äldre man blir. När en liten ettåring vinkar till en rocka så får man en liten glimt igen av om vad det kanske ytterst handlar om, förundran inför den fantastiska naturen och all dess mångfald, variation, skönhet och evolutionens alla märkliga infall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar