Translate

fredag 11 juli 2014

Fredagsnoteringar

275-litersakvariet

Cikliderna verkar ha funnit sig till rätta. Av allt att döma lämnas de även fortsättningsvis ifred av amecorna,  även om en del mindre konfrontationer förekommer. Eldbukshanen har synliga skador i stjärtfenan, men besvärad inte av det. Emellertid jagar såväl denne som sajica-hanen honorna ibland.

Fiskarna äter med god aptit. Ikväll har de bjudits levande black worms, som även uppskattas av amecorna.  Att det är alldeles nödvändigt med grönfoder märks då fiskarna, från samtliga arter, äter från hornsärven. Ett dagligt tillskott ska därför ingå i fiskarnas kosthåll. Kommer att använda mig av JBL:s spirulinaflingor.

Nu ska den nya akvariemiljön få möjlighet att stabiliseras. Mer växter, oklart vilka. Fler bottenväxter i förgrunden behövs liksom fler i bakgrunden. Ett par missprydande "fläckar" i bakgrunden måste döljas.  Dessa uppstod när bakgrunden skulle fästas med hjälp av Juwel Poster Fix.  Bakgrunden borde ha fästs innan akvariet ställdes på plats.  Det hade gjort det enklare att fästa den på ett snyggt sätt. Jag använde på tok för mycket poster fix.

Vad gäller fiskbeståndet bör det inte utökas den närmaste tiden.  Pansarmalar (corydoras aeneus "Venezuelan black, el c.panda, "golden stripe finns i åtanke) och någon harneskmal (loricaridae) kommer också att skaffas innan fiskbesättningen kan anses vara "klar".

54-liters levandefödar-akvarium (fd ameca-akvarium)

I akvariet finns ett antal ameca-yngel, ca 1,5 cm, samt ett par limia nigrofasciata.  Paret flyttades dit eftersom den dominante hanen i köksakvariet uppträtt mycket aggressivt och en av hanarna dött tidigare i vecka, oklart varför, men alldeles säkert påskyndat av alfa-hanens aggressivitet.

Ameca-ynglen är ännu så länge mycket harmlösa men med tiden kommer de att bli lika vredsinta som sina föräldrar.  De måste alltså avyttrars på ett eller annat sätt. Det bästa vore om en seriös akvarist med ett genuint intresse för arten kunde ta över en del av dem. Detta måste ske under hösten. I akvariet finns också den trio röd picta som jag köpte igår på Lustgården Zoo i Eskilstuna.

En annan, lite trist iakttagelse, är att picta-hanen saknar gonopodium. Inga yngel alltså. Denna "eunuck" verkar dock, liksom honorna att trivas i sitt nya hem. Deras känslighet för hastiga förändringar i livsmiljön gör att jag fortsättningsvis kommer att genonföra mindre men mer frekventa vattenbyten.  Hanens tragiska belägenhet föranleder mig förstås att försöka skaffa en ny fertil fisk till akvariet.

Den röda pictan, micropoecilia picta,  är en art som är relativt nära besläktad med guppyn, men är mindre. Hanarna har en ibland, som i detta fall,  en närmast "tegelröd" färg. Honorna är mycket lika gråa vildguppy- eller endler-honor. Dock lär inte arterna gå att korsa med varandra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar