Translate

lördag 19 juli 2014

Två veckor senare: Trivsel, gula fenor och lite nitrit

Idag är det två veckor sedan jag ställde i ordning 275-literskaret,  som utformats som ett sällskapsakvarium med centralamerikanska fiskar. Hittills består fiskbeståndet av ameca splendens (ca 10 st), en trio med vildguppies samt ett par cryptoheros sajica och två eldbukar (thorichtys meeki) av ännu så länge oklar könsfördelning.  Fiskarna är tämligen unga, den största av dem är ca 7 cm och den mindre  någon centimeter mindre. Den större har en  er utdragen ryggfena än den mindre, vilket gör det högst troligt att det rör sig om en hane. Den mindre är det mer oklart med.

Sajica-cikliderna  har, efter några dagar av ett förhållandevis skyggt beteende, blivit allt mer hemmastadda. De rör sig i hela akvariet även om framförallt hanen gillar att uppehålla sig i akvariets grottor och i de bakre delarna av akvariet.  Honan har de senaste dagarna börjat uppträda allt mer aggressivt medan hanen är tämligen fridsam av sig. Honan skiftar i färgpå ett tydligt sätt, från brungrått till mörkare nyanser där huvudet blir närmast svart. Rygg- och analfenorna får då en gulaktig nyans. Med andra ord liknar honans färgteckning artens lekdräkt. Hanen uppträder ibland på ett vis som antyder att intresse kan finnas hos honom, han spärrar ut fenorna inför honan, simmar vid hennes sida och "svajar" något med kroppen.  Vad detta innebär är svårt att avgöra. Är det redan lek på gång eller, vilket nog är troligare, visar fiskarna bara vad man kan kalla för ett "naturligt"samspel som inte behöver vara direkt kopplat till lek? Varför är inte hanen också aggressiv? Den information jag hittat om sajica-ciklidens beteende är alltför onyanserat för att jag ska kunna bedöma det hela rätt. Min erfarenhet är också mycker begränsad vad gäller ciklider.

Amecornas aggressiva läggning verkar ha mildrats avsevärt i deras nya större hem. Deras tämligen sociala beteende och glädje i att simma snabbt i stim kommer bättre fram. Honorna ser återigen dräktiga ut och nästa kull borde komma i augusti. De två små yngel som fick följa med till 275-literskaret har försvunnit. Jag skulle gissa att de blivit ciklidmat. Någon överdimensionerad ameca-population kanske det inte blir framöver, precis som avsett.

Akvariets inredning börjar nu att få sin form på allvar. Tidigare i veckan gjorde jag om lite. Rötterna lades så att det skulle skapas fler grottor tilö cikliderna och till de malar som kommer att flytta in i sinom tid. Några större javaormbunkar har fästs i sprickor på ovansidan.  Några cryptocoryne wiliisi har plantrats som bottenväxter. Javamossan har, precis som ormbunkarna fästs vid rötterna. Ytan täcks av allt fler musselblommor.

Jag har också förändrat bakgrunden. Den blå postern ville inte fästa på något bra sätt, eftersom Poster fixen fördelats ojämnt, vilket ledde till missprydande fläckar. Istället vände jag på bakgrunden och vände sidan med växtmotiv in mot akvariet. Det visade sig bli bättre. Ett "grönt" djup blev resultatet.

Vattnet är fortfarande lätt nitrithaltigt. Vattenbyten genomförs därför dagligen i kombination med Denitrol. Förhoppningsvis försvinner nitriten tills jag åker till Danmark på måndag.  Fiskarna mår av allt att döma bra men balans ska alltid efterssträvas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar