Translate

lördag 22 november 2014

Lördagsnoteringar

112-litersakvariet

Ikväll har jag gjort en rejäl ansning av limnophilan samt tagit bort en del fula blad från cryptocoryne undulatus-plantorna. Möjligen har växtens något eländiga tillstånd förorsakats delvis av sturisoma panamense, grenmalarna, som tyvärr också skadat svärdsplantan. Det är därför viktigt att ge malarna mer grönfoder i form av salladsblad och andra lämpliga grönsaker. Något som de också uppskattar är catappalöv. Jag måste därför införskaffa fler sådana den närmaste tiden.

Den sista endlerhybridshonan har nu flyttats till 275-literskaret tillsammans med de som flyttats från 24-liters nanot.

Nezasvärdbärarna är nu de enda levandefödarna i akvariet. De är mycket aktiva och betydligt mer oförvägna än de var tidigare. Tyvärr har deras skrapbeteende inte upphört men heller inte ökat. Deras allmäntillstånd förefaller gott.

24-litersakvariet

Endlerhybridernas tidigare hem har fått en uppfräschning och nya invånare, en grupp om sju poecilia sp. three spot, en fisk med något oklar arttillhörighet, men som av allt att döma är en vildform av endler. Fiskarna kommer från en akvarist i VAAF, som haft dem i lokalen, men som nu ska göra om där.

I akvariet har nya växter, "ormbunkar", bacopa compact och en art hydroctyle samt ludwigia repens planterats samt några stänglar cabomba.

Möjligen kommer fiskarna inte att bli så långvariga i akvariet. Egentligen skulle jag vilja använda det till någon killiart, men det får vänta någon tid.

32-liters

Detta akvarium har också fått en ansiktslyftning. Ludwigian har tagits bort och flyttats till 24-litersnanot, då den tappade många av sina blad. Echinodorus tenellus, som också mist många av sina blad har rensats och finns bara kvar som ett minimum.

Dessa växter har ersatts med vattenpest och med bacopa compact samt några få stänglar hydroctyle.

Gambusiorna är tyvärr sällan riktigt aktiva där de syns. De håller mest till vid ytan och är ständigt inblandade i dispyter sinsemellan. Den hona ,som har en stor vit fläck på ena sidan, verkar trots allt intr bekommas särskilt mycket av sitt tillstånd, som inte förbättrats. Det är något oklart vad som bör göras.

Gambusiornas oansenliga utseende och beteende gör att akvariet ser något livlöst ut. Frågan är om det går att göra något åt? Flera fiskar? Corydoras pygmaeus eller några otocinclus? Kanske avyttra gambusiorna och ersätta dem med något som är mer spännande och estetiskt tilltalande? Killis? Inga yngel har varit synliga än så länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar