Translate

torsdag 12 februari 2015

Ett offer för en felaktig kost?

Igår dog apistogramma borrellii - honan.  Sedan en tid hade hon tappat färg och vigör,  vilket gjorde det hela rätt så väntat. Hanen simmar fortsatt kvar i akvariet och verkar vara vid bättre hälsa.

Vad var det som hände?

En fundering är om honan drabbats av någon inre parasit, men den har inte saknat aptit, förutom det sista dagarna och har inten spottat ut maten. Skulle det kunna vara ålder? Kanske, men det är svårt att veta. Fiskarna var fullvuxna när jag köpte dem i augusti. Vattenvärdena är bra.

Kan det ha varit fodret? De båda dvärgcikliderna har delat akvariet med en grupp xiphophorus nezahualcoyotl och några malar, fiskar som behöver ett vegetabiliskt inslag i fodret. Varje dag har de därför utfodrats med spirulinaflingor samt maltabletter.  Naturligtvis har fiskarna även fått animalisk föda, såväl torrfoder som levande och fryst. Frågan är om en felbelanserad kost kan ha bidragit till honan död, men det går ju inte säkert att veta.

Någon mer hona blir det nog inte. Hanen får gå kvar så länge han lever. Möjligen kommer jag snart att flytta de gröna bågfenscikliderna från deras lilla 54-literskar,  som de delar med en grupp påfågelgobies. De skulle få bättre utrymme i 112-litersakvariet, även om de säkert skulle utgöra ett hot mot nezasvärdbärarnas yngel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar