Translate

onsdag 25 februari 2015

Oryzias woworae och aphyosemion striatum

I tisdags besökte jag Djurhobby i Uppsala. Därifrån fick fem stycken oryzias woworae, VF Muna, och ett par aphyosemion striatum följa med. De förra bor nu tillsammans med mina påfågelgobies i ett 54-literskar och killiparet har fått ett nytt hem i ett av akvarierna i lokalen.

Oryzias woworae ansågs länge vara nära besläktade med de äggläggande tandkarparna och tillhörde således ordningen cyprinodontiformes,  men för drygt trettio år sedan omklassificerades Dessa fiskar och överfördes till beloniformes,  till vilken även de, i akvariesammanhang inte helt okända levandefödande halvnäbbarna. En skillnad mellan oryzias, eller Risfiskar,  är att de senare har en annan konstruktion av överkäken vilken är orörlig på dessa arter. 

Oryzias woworae är en liten stimfisk. De blir ca 3 cm och passar därför bra i mindre akvarier. Hanarnas kroppar är på sidorna metalliskt blålila medan deras bröstfenor är orange liksom ytterkant egna på stjärnan liksom en rand på undersidan av kroppen. Honorna kroppar är däremot guldgula, men de har samma färger som hanarna på fenorna. Ögonen på båda könen är blåaktiga och gör intryck av att vara självlysande, något som väcker associationer till Normanns lyktögonfisk,  poropanchax normanni,  som däremot räknas till killis.

Det verkar inte ha varit några problem vid inkoppningen av fiskarna. De är aktiva och nyfikna och håller oftast samman. De har utan problem ätit grindalmask och cyclops, men har spottat ut det torrfoder de har fått. Ändå skulle de inte vara kinkiga med maten enligt vad som sades i affären.

Jag köpte även ett par aphyosemion striatum, en västafrikansk killi. Dessa mycket vackra fiskar har tagit F.gardneri-goldens plats i lokalen , dvs i ett 96-litersakvarium med torvbotten, där det ännu gör ett tiotal gardneriyngel. Dessa kommer inom kort att till största del att avyttras. Tanken är att akvariet ska delas av i tre sektioner, i vilka ytterligare två killiarter skulle kunna rymmas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar