Translate

onsdag 23 april 2014

Sprattel i leklådan - f.gardneri-golden ska bli fler!

Igår kväll flyttade jag tre stycken f.gardneri-golden till den förvaringslåda som nu får tjäna som lekkar. På botten har jag lagt ett tunt lager rådasand och använder en blå pappersbakgrund. Vattnet filtreras genom ett hemmagjort torvfilter.
Växterna har valts för att på bästa sätt kunna utgöra leksubstrat där romkornen kan fästas och gömmas. Ett antal stjälkar av vattenpest och hornsärv har fått flyta fritt i karet och på ytan flyter riccia,  musselblommor,  azolla samt en del andmat.
Vattnet har hämtats från tandkarparnas huvudakvarium samt från ett annat etablerat och välfungerande akvarium. Detta för att inte behöva vänta in att det nått mognad på naturlig väg, Det värms upp av en liten doppvärmare på 10 w, för att inte sjunka under 23 grader c.
Mycket snart efter att fiskarna förts över, de båda honorna och den bäst utfärgade hanen, började de att leka bland växterna och när jag tittade till fiskarna i morse var de igår mycket romstinna honorna betydligt smalare. En hel del ägg måste alltså ha avgetts under de lekar som genomfördes under gårdagskvällen. 
Planen är nu att fiskarna ska få gå kvar i lekkaret ett tag till. Ikväll har inget lyckat lekförsök kunnat iakttas och kanske tyder det på att det är bäst för fiskarna att snart flyttas tillbaka till sitt hemakvarium. Sedan är det bara att hoppas att en del romkorn befruktats och därefter kan överleva fram tills det är dags för dem att kläckas inom två till tre veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar