Translate

tisdag 1 april 2014

Jordakvarieprojektet, 2 månader: f.gardneri bildar familj

I dagarna är det två månader sedan jordbottenakvariet kom igång. Hittills har projektet, trots en del inkonsekvenser mot de ursprungliga planerna, varit relativt framgångsrikt.
Vattenvärdena är fortsatt goda trots att jag inte gjort mer än ett vattenbyte som endast omfattade ca 10% av den totala volymen, dvs 5 liter. Sannolikt hade det inte behövts. Ph ligger fortsattxstrax över 7, men har förmodligen sjunkit något. Ingen nitrit har heller kunnat konstateras.
I akvariet har åtta stycken catappablad lagts ned för att om möjligt påverka vattnet i rätt riktning, göra det mer humusmättat och för att  göra det surare.
Växtmassan har ökat rejält på en månad. Särskilt cabomban har brett ut sig och sträcker sig över mer än halva akvariets längd. Hygrophilan har uppvisat en liknande utveckling, även om den tappat en del blad längst ned mot botten. Gula blad har också kunnat konstateras på javaormbunkarna. Detta är något oroväckande men det är tänkbar att hygrophilans utveckling främst beror på att endast otillräckliga mängder ljus når ner. Det är därför antagligen dags att ansa ytvegetationen eller att förbättra belysningen.
Fiskbeståndet i akvariet har utökats något. Två små röda ancistrusmalar har flyttat in. De för en rätt stillsam tillvaro i karet och är sällan synliga samtidigt.
Men det verkligt roliga är att det nu finns yngel från de två paren f.gardneri-golden som flyttade in för snart två månader sen. Att fiskarna trivs är uppenbart. De har lekt sen första stund de kom i akvariet och deras beteende är livligt, kraftfullt och något aggressivt. Antalet yngel som hittills har kunnat iakttas är tre. Småfiskarna verkar höra till tre olika kullar att döma av deras storlek.  Där finns ett yngel som passerat 1 cm och ett som är några millimeter mindre samt åtminstone ett som är alldeles nykläckt. De större ynglen uppträder allt mer djärvt och blir allt oftare synliga medan det yngsta lever farligt med tanke på de minst sagt glupska föräldrarna. Kanske är det nu dags för ett seriöst och mer genomtänkt odlingsförsök? De vuxna fiskarnas intresse för varandra verkar nämligen inte avtaä

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar