Translate

onsdag 13 augusti 2014

Akvariets bästa familj

Cryptoheros sajica är en ciklid som brukar beskrivas som en sällsynt god förälder och att det stämmer råder det ingen tvekan om.  Fiskarna vakar över sina små, vallar dem genom akvariet till områden där det finns föda och där det är tryggt att vara. Om någon liten kommit på avvägar tar den vuxna fisken ynglet i munnen och spottar ut det där det är säkert.

Ikväll bevisade mitt lekpar att också de tillhör djurvärldens mer föredömliga föräldrar. Eftersom jag lagt märke till att cirkulationen i karet var dålig insåg jag att det var hög tid att rengöra filtret, ett Fluval 4 + innerfilter. Jag gjorde rent filtret enligt konstens alla regler och satte tillbaka det och genast,  så snart det var påslaget, började vattenytan att röra på sig ordentligt. 

Sajica-honan såg nu att hennes  avkomma höll på att driva iväg. Snabbt föste hon iväg några av dem mot slänten till den grotta de grävt under en blomkruka i samband med leken. De yngel som inte följde med ned i hålan samlade hon snabbt upp i munnen, en eller några åt gången, och spottade ut dem under blomkrukan.  Snart fanns inga yngel fritt simmande kvar i akvariet.

En liten stund senare kunde man åter se hur de små kom simmande upp för slänten mycket mycket nära botten och hela tiden ivrigt övervakade av de vuxna fiskarna. 

Det är fascinerande att följa sajica - familjens ansträngningar att skydda sina små. Det är lätt att förstå varför sajicorna blivit uppskattade av akvarister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar