Translate

torsdag 7 augusti 2014

Lägesrapport från mina akvarier 8/10

Vildguppyakvariet

Har tagit bort pump och filter och ska pröva att hålla akvariet som ett rent low tech-akvarium. Tillsatt pmdd. Vattnet något oklart och grönaktigt. Övergödning? Vattenbyte och bättre dosering av gödning framöver samt fler snabbväxande växter. Några döda fiskar har hittats den senaste tiden, varav några hoppat ur. Det är inte märkligt med tanke på att akvariet är rejält överbefolkat.  Dödstalen har inte ökat sedan jag tog bort pumpen, så det handlar knappast om syrebrist förorsakad av dålig cirkulation.

Levandefödarakvariet, 54-liter

Limnophilan växer mycket bra. En gallring måste genomföras. Likaså trivs musselblommorna mycket bra. En dos pmdd samt daglig Easycarbo har tillsats men har nog inte haft mer än en marginell inverkan, då de satts in först den senast veckan.

Ameca-ynglen är nu närmare två månader och har vuxit mycket. De var små när honan kastade dem men har nu nått en storlek på ca 1,5 cm. De är mycket livliga och matglada. Enstaka limia nigrofasciata-yngel har också iakttagits i akvariet.  En röd picta-hona har fått krokig rygg och simmar på ett märkligt sätt.

275-litersakvariet

Sajica-paret vakar över sin ännu inte frisimmande avkomma. Denna har flyttats fram och tillbaka mellan krukans inre och till grottan under den. Fiskarna är något aggressiva men det utgör inget större problem för övriga invånare.

Eldbukshonan har slutat äta och står och "tuggar" med munnen i ett hörn. Fisken är tidvis framme och simmar med hanen på ett tilösynes normalt sätt, men fortsätter att öppna och stänga munnen.
Sannolikt har något fastnat i hennes mun eller hals som hindrar henne från att inta föda. Bara att avvakta. 

Pansarmalarna verkar nu i stort sett lämnas i fred. Deras skador läker. En av dem är dock rejält illa tilltygad och lär behöva tid och lugn och ro för att återhämta sig.

Cryptocoryne-plantorna tappar blad. Detta gäller i synnerhet c.diversen. Att sådant kan  hända plantor i den familjen är välkänt men också att de kommer igen om de ges tid. Jag utför därför ingen särskild åtgärd. Har dock satt in pmdd och Easycarbo.

Limiaakvariet

Ynglen i yngelburen är snart så stora att jag kan släppa ut dem till föräldrarna.

Pogestemon-plantorna är på väg att slås ut av lileaopsis. Förmodligen flyttar jag på de förra till ett akvarium där de inte hotas att trängas ut av andra, mer snabbväxande arter. Pogestemon är en mycket dekorativ art som förtjänar en plats i mina akvarier. 

Nothoakvariet

Alla honor är döda. Värmen i sommar har säkert haft betydelse i sammanhanget, något som också hänt andra akvarister. Är inte så sugen på att starta om med arten. Hanen får gå kvar så länge han lever. Därefter gör jag förmodligen om akvariet så att det kan passa några mindre levandefödare.  Dvärgtandkarparna skulle få rejält utrymme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar