Translate

måndag 6 oktober 2014

Moskitfiskar, dvärgar och en liten blåögd skönhet

Igår, när jag besökte Stockholm, blev det förstås några nya fiskinköp, en trio gambusia affinis, moskitfisk, en liten nordamerikansk levandefödare, två dvärgtandkarpshonor och så till sist ett par kampfisksläktingar, betta rutilans.

Moskitfiskarna är kända och ökända som "bekämpningsmedel" mot malariamyggor och har planterats in i stora delar av världen. De är mycket härdiga och egentligen mycket oansenliga fiskar som är brungrå till färgen. Honorna liknar vildguppys av samma kön medan hanarna är betydligt mer alldagligt färgade än sina sydamerikanska släktingar. De liknar honorna med undantag för ett mycket väl tilltaget gonopodium.

Min trio är de enda invånarna i det 32-liters, som tidigare varit bostad för några nothobranchius guentheri, som tyvärr dog under sommarens värmebölja. Gambusiorna däremot, skulle sannolikt ha stått emot de höga temperaturerna, då det finns uppgifter om att de klarar en värme upp till 42 grader.

Det nyförvärv som däremot kändes lite extra roligt att ha gjort, är det betta rutilans-par, som nu simmar omkring i det walstadsakvarium, som tidigare varit bebott av vildguppies. Dessa har nu, som länge varit planerat, flyttats till köksakvariet.

Bettorna är små långsträckta fiskar, ca 3-4 cm långa och vackert brunröda. Deras bukfenor är markerande men betydligt mindre än på odlingsformerna av den siamesiska (vanliga) kampfisken.
Något som också är i ögonenfallande är deras blåa ögon som lyser till något i akvariets dunkel.

Betta rutilans är en indonesisk art, en labyrintfisk, som lever i mjukt och ibland mycket surt vatten (3-6) men som också klarar högre ph-värden. Löv och kvistar täcker botten i de små vattendrag de finns i.

I deras akvarium har jag därför strävat efter att efterlikna detta. Ett par catappalöv har lagts i. Där finns också ett par kvistar ormhassel. En nätpåse med urkokt torv har hängts ned från akvariets bakruta på ett sätt så att den döljs av växterna. Dessa består av limnophila sessilflora, cryptocoryne wilisii, javaormbunke samt hygrophila polysperma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar