Translate

onsdag 8 oktober 2014

Borelli-parets nya kull och ilskna bettor

112-litersakvariet

Apistogramma borellii-parets andra kull har skymtats i ett skyddat område mellan stenarna i bakgrunden och lileaopsisplantorna, där honan står och vakar över dem. Verkar lite problematisk att få ned artemia till dem. Har försökt med en slang, men den har inte riktigt gått att rikta mot området där kullen befinner sig. Blir förmodligen tvungen att föra ned födan i akvariet manuellt med hjälp av en pipett.  Frågan är om ett mindre odlingsakvarium inte vore mer praktiskt.

Betta rutilans

Hanen är aggressiv mot honan, vilket inte är oväntat. Hon är visserligen biten i fenorna,  men verkar må efter omständigheterna bra. Båda fiskarna har börjat äta med god aptit. De har bjudits på nykläckt och fryst artemia samt levande rotifers. Hoppas att torven i akvariet snart kommer att sänka ph-värdet under 7. Det som är bekymmersamt är aggressiviteten. Frågan är hur man hanterar den på bästa sätt. I affären gick fiskarna tillsammans men såldes parvis. Sannolikt skulle fler honor göra situationen  bättre. Det är fullt tänkbart att en hona i längden inte klarar sig. Att plantera mer växter kunde kanske vara till viss hjälp för henne.

Dvärgtandkarparna

De nya honorna är ofta synliga nu efter en period när de mest hållit sig undan bland växterna. De har också utsatts en del för hanarnas intresse och den första honans aggressivitet, men det senare har nu lagt sig. Fiskarna äter nykläckt artemia med stor entusiasm, en typ av föda som även kan passa vuxna fiskar av deras blygsamma dimensioner. Hoppas  att det nu kan finnas förutsättningar för yngel inom kort.

Gambusia affinis

De tre fiskarna är mycket livliga. De jagar varandra, är ständigt i rörelse och äter det mesta. Moskitfiskarna äter artemia och rotifers men uppskattar såväl frysta cyclops som torrfoder. De framstår som mycket oproblematiska.

De är, även om de är oansenliga, ändå inte utan charm. Gambusiorna har förstås sitt livliga temperament, men deras färgteckning är brunaktig om man bortser från några metalliskt glimmande fjäll de har på sidorna.

VAAF-lokalen

I nästa vecka ska jag påbörja jobbet med akvarium nummer två, som ska bli ett nytt hem till mina f.gardneri-golden,  som blivit för många för sitt 54-literskar.  Torvbotten, javamossa,  rötter och flytväxter. Hoppas på att få igång leken igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar