Translate

fredag 31 oktober 2014

Unga grabbar i limiakaret

Sedan någon månad tillbaka går min grupp av limia nigrofasciata i ett 54-litersakvarium tillsammans med ett par gröna bågfenciklider och några malar. Bland limiorna finns nu inga vuxna hanar, sedan den sista simmat in i evigheten. Lite trist när det gäller en både trevlig och lite ovanlig levandefödare.  Två  vuxna honor och ett tiotal yngel är vad som finns. 

Sämjan i akvariet är god även om det är lite trångt. De båda dvärgcikliderna utgör förstås ett hot mot små yngel, men sådana fimms inte i akvariet för tillfället.  Det kommer att dröja länge och är ett senare problem att lösa. De gröna bågfencikliderna är mest upptagna av sina egna interna angelägenheter. Hanen jagar honan emellanåt,  men situationen är knappast kritisk. Emellanåt ser man också hur ett mer kärleksfullt spel sker mellan de båda cikliderna. Hanen spärrar ut fenorna och skimrar i smaragdgrönt. Ciklidparet må vara ett aningen apart sällskap för limiorna, men de tillför färg, temperament och .n mer skönhet till ett annars mycket fridfullt akvarium.  

De unga fiskarna har vuxit snabbt och successivt börjar man se att de har olika kön. De som ska bli hanar börjar få en något "snävare" vinkel på pannan, vilket senare ska utvecklas till den "puckel" eller snarare rundning, som är karateristisk för artens hanar. En av de större ungfiskarna håller dessutom på att få sitt gonopodium.  Det finns säkeet snart fler "unga grabbar" i akvariet.

Med andra ord så finns det hopp om att mina fiskar ska kunna utvecklas till en stark akvariestam av en art fler akvarister borde stifta bekantskap med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar