Translate

onsdag 5 februari 2014

Dag 5: Piggare fiskar och kamp mot nitriten

Successivt har endlersparet börjat bete sig allt mer normalt i jordakvariet. De är stundtals riktigt pigga och rör sig kvickt runt i vattnet. Andra stunder står de stilla och liksom ryttlar. Hannen verkar ha anpassat sig bäst medan honan inte riktigt visar samma vitalitet. Det behöver inte betyda något, för även hos fiskar varierar beteendet individuellt.

En tredje invånare finns sedan igår också i akvariet, ett vildguppyyngel som följde med det filtervatten jag hällde över igår för att påskynda utvecklingen av en sund bakteriekultur i karet. Ynglet beter sig normalt och simmar kvickt och med knyckiga rörelser i akvariet. De vuxna fiskarna leker nu och deras aptit har förbättrats, även om de verkade ha svårt att hitta de små mängder frysta cyclops jag bjöd dem på ikväll. Fodret sjönk rakt ned medan fiskarna befann sig i en annan del av akvariet. Det beror antagligen på att vattnet saknar genomströmning. Möjligen behövs det trots allt åtminstone en luftpump med syresten. Fula hinnor på ytan skulle också upplösas och försvinna, men det är oklart om detta skulle påverka fiskarnas trivsel. Alla tecken är så här långt positiva, Fiskarna har efter hand, om än långsamt, anpassat sig.
I sammanhanget måste också sägas att karet är nytt och omoget, vilket haft sin betydelse så här långt.

Nitrithalten i akvariet är fortsatt något för hög,  så det har ännu inte riktigt nått balans. Testet visaŕ fortsatt på ca 0,3 trots att vattenbyten genonförts. Ikväll "transplanterade jag några liter vatten från ett annat och välfungerande akvarium. Nu tänker jag låta utvecklingen  ha sin gång. Vattnet och de tillförda bakteriekulturerna måste låtas interagera med det som redan finns i akvariet.

Växterna har i huvudsak utvecklats i önskvärd riktning. Hygrophilan har växt, vilket är föga förvånande med denna snabbväxande planta. Däremot verkar vattenpesten, som placerats en smula ofördelaktigt i bakgrunden på höger sida, tappa blad. Även riccian verkar av någon anledning inte trivas och har förvandlats till gulaktiga livlösa klumpar. Musselblommorna verkar dock må bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar