Translate

söndag 9 februari 2014

Denna eviga nitrit!

Så var det denna förbaskade nitrit igen! Imorse mätte jag halten i jordkaret igen och såg att vattnet i provröret hade en brunaktig färg, en halt om 0,3-0,4. Det är ju förstås alldeles för högt och det verkade som om mina ansträngningar inte varit tillräckliga. Vattenbyten, överföring av vatten från fungerande kar, luftning och filtrering. Allt detta borde borga för att föroreningen skulle försvinna och omvandlas till nitrat.
Krafttag och avsteg från den naturliga vägen alltså! Jag transplanterade nytt vatten, ca 30-40 % från grannakvariet, bytte till en kraftfullare luftpump och hade i ca 20 ml Nitrivec. I skrivande stund syns grumlingen av preparatet i karet, men den har avtagit något på de ca två timma som gått sedan vattenbytet genomfördes.
Fiskarna, mina f.gardneri, som förvisso inte hör till de mest krävande när det gäller vattnet, verkar trots allt må bra. Nu, efter snart ett dygn, har en viss aggressivitet mellan hannarna infunnit sig och det verkar som om de delat på karet mellan sig.
Nu får vi hoppas att kuren fungerar. Kollar värdena ikväll och imorgon bitti. I värsta fall blir det till att upprepa processen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar